O Χρήστος είναι ενα παιδί με 100% τύφλωση αλλα με εξαιρετική μουσική συναίσθηση.Ακούστε την ξεχωριστή του ερμηνεία πάνω στο γνωστό κομάτι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Στίχοι: Γιώργος Λέφας
Μουσική: Χρήστος Τόλιος
Υπάρχει ελπίδα για τους ανθρώπους που πάσχουν από 100% τύφλωση ; Πως αντιλαμβάνονται τα εν λόγω άτομα, το “χρώμα” της ζωής που ζουν;
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι που στερούνται τη δεδομένη σε όλους μας ικανότητα της όρασης, αναπτύσσουν παράλληλα αξιοσημειώτες επιδόσεις σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η ασθένεια της 100% τύφλωσης ή οξέος γλαυκώματος χαρακτηρίζεται από αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η αύξηση οφείλεται ή σε αυξημένη παραγωγή του υδατοειδούς υγρού ή σε μειωμένη απορρόφηση του, με αποτέλεσμα την άνοδο της ενδοφθάλμιας πίεσης, που μπορεί να φτάσει στα 30-40 mmHg. Η αυξημένη πίεση προκαλεί πόνο και τύφλωση, ενώ ακόμα, ωθεί το υδατοειδές υγρό μέσα στον κερατοειδή, όπου σχηματίζει μικρές σταγόνες.
Το άτομο αρχίζει να βιώνει αμαυρωμένη όραση, επειδή εμποδίζεται το φως να περάσει μέσα από τον κερατοειδή. Ο αμφιβληστροειδής συμπιέζεται, η θρέψη του μειώνεται και τόσο αυτός όσο και το οπτικό νεύρο βαθμιαία καταστρέφονται, εκτός αν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της εξέλιξης της νόσου.Επειδή η τελική κατάληξη του γλαυκώματος είναι η τύφλωση, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπευτική παρέμβαση είναι μεγάλης σημασίας. Το άτομο που βιώνει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να ζητά αμέσως ιατρική βοήθεια. Εξάλλου, όλα τα άτομα που είναι ηλικίας άνω των 35 ετών πρέπει να υποβάλονται σε πλήρη οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο χρόνια. Στο γλαύκωμα διακρίνονται ποικίλες μορφές, με τις εξής βασικές κατηγορίες:
Συγγενές Γλαύκωμα και Επίκτητο Γλαύκωμα με επιμέρους διάκριση σε Πρωτοπαθές
Γλαύκωμα Ανοικτής ή Κλειστής γωνίας και Δευτεροπαθές.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ο συνολικός αριθμός πασχόντων από γλαύκωμα παγκοσμίως υπολογίζεται σε 66.8 εκατομμύρια άτομα (στοιχεία 2000). Για το συγκεκριμένο ζήτημα πραγματοποιούνται 7 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις κατ’έτος, παγκοσμίως ενώ η τύφλωση καταγράφεται τρίτη κατά σειρά, μετά τις νεοπλασίες και τις καρδιαγγειακές παθήσεις ως η ασθένεια η οποία ανησυχεί περισσότερο τους ανθρώπους
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι πάσχοντες έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και στο διαδίκτυο μέσω αναγνωστών οθόνης που διαβάζουν στοιχεία, γνωστές ως οθόνες Braille που, στην ουσία, είναι απτικές οθόνες αφής αλλά και μέσω
εκτυπωτών Braille που εκτυπώνουν στη γραφή των τυφλών κείμενα που προέρχονται από ηλεκτρονικές πηγές, εργαλεία που παράγουν ανάγλυφα γραφικά και χρησιμεύουν στην ανάγνωση διαγραμμάτων και κάθε είδους πληροφορίας.
Στην Αθήνα του σήμερα οπού ζουν πολλοί πάσχοντες οι συνθήκες της καθημερινότητας τους σε κάποιες περιπτώσεις δε διευκολύνονται από την ισχύουσα νομοθεσία που δυστυχώς δεν εναρμονίζεται πλήρως με την αντίστοιχη της Ε.Ε. ενώ πολλοί πάσχοντες απευθύνονται σε μεμονωμένους φορείς και οργανώσεις για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Πηγές
www.imlarisis.gr
Ο πλήρης οδηγός για την υγεία των ματιών , www.eye-net.gr
Eθνική ομοσπονδία τυφλών, www.eoty.gr
Πανελλήνιος Σύνδεσμος τυφλών, http://www.pst.gr
Κέντρο εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών, http://www.keat.gr
ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ, http://www.fte.org.gr/html/fte.htm
Κόμβος πληροφόρησης και επικοινωνίας των ατόμων με αναπηρία, www.blind.gr
Leave a Reply